Text och foto

Vad tycker du om din nya Ikea-katalog som du nyss fått hem i din brevlåda?

29 augusti, 2009

Jag tyckte att förra årets Ikea-katalog hade snygg layout och fina lättsamma texter. Men vad var det som hände med årets katalog? Flera bloggare har uppmärksammat en hel del felstavningar, särskrivningar och layoutmissar, eller upprörts över typsnittsbytet. Jag vet visserligen hur svårt det är att skriva, och hur lätt det är att hitta fel i andras texter, men jag kan inte låta bli att stämma in i klagokören. Katalogen känns inte färdigarbetad. Mer som ett korrekturexemplar som ska redigeras och kollas. Jag gillar Ikea och tycker det är synd att de skickat ut något till större delen av svenska folket, som helt enkelt inte håller måttet. För mig står Ikea för en betydligt högre standard än så här.

Några tips till nästa års katalog bjuder jag gärna på;

Det blir svårläst när vit text hamnar på vita fält i bilden, eller svart text på svart botten. Vit text på gul botten är både fruktansvärt fult och svårt att läsa.

Visst kan det vara trevligt med du-tilltal i texter. Det kan göra reklamtexter och reportage mer engagerande och personliga. Men tycker du inte att även du har din egen gräns för hur många du, ditt och dina, du får i det du läser? Det kan bli för mycket.

Värdera information (se Sid 312). Aluminium, rostfritt eller gjutjärn? Ja, jag vill gärna veta skillnaden. Storlek på pannan däremot. Jag tror de flesta vet att ju fler man ska laga mat till desto större gryta eller panna behövs.

Heja Ikea! Ni är bättre än så här!

Varför blir så många så upprörda? Kanske för vi gillar Ikea. Vi är stolta över Ikea. Vårt smarta fina svenska Ikea, som erövrat världen med småländsk sparsamhet, trendiga grejer och påhittiga lösningar. Kika runt bland brevinkasten. ”Ingen reklam- men gärna Ikea-katalogen, tack”. När den kommer kastar vi oss över den. Sätter oss ner med en kopp kaffe och bläddrar. Kanske blir vi inspirerade av färgerna, av att den där garderoben skulle faktiskt kunna få plats i hallen, eller att den där fina kudden är så billig att jag kan köpa massor och mysa till hela soffan. Jag tror vi blir upprörda för att vi vill gilla, vi trodde vi skulle gilla, men vi gjorde det inte riktigt.

Kanske också av intresse för dig

1 kommentar

  • Svara Ulla 19 augusti, 2017 at 22:00

    Dåligt och ful.

  • Lämna ett svar