Text och foto

Himmelskt

21 april, 2009

Himmelska parkens tempel. I går besökte vi Himlens Tempel.  Det var en kontaktpunkt med himlen dit kejsaren kom på sommaren för att be om goda skördar, och för att tacka på vintern.  Man trodde att jorden var fyrkantig och himlen rund. Därför är templet runt och blått, som himlen.

Jasminte. Efter det passade det bra med en himmelsk lunch. Någon sorts fiskkakor, tofu med grönsaker, anka med gurka och en massa annat gott. Ofta vet vi inte riktigt vad det är vi äter. Varje ny rätt är ett äventyr. Vad kommer det här smaka? Maten är alltid vackert upplagd och det mesta är jättegott. Kinesernas vana att dricka te till har vi helt anammat. Milt och jasmindoftande var det den här gången.

Himmelska Fridens Torg är världens största torg, med plats för en miljon människor. Så många var det inte där när vi kom, men ganska många var det allt.

Den förbjudna staden.9999 rum ska det visst finnas i Den Förbjudna Staden. 9 är ett lyckonummer i Kina. Även om det ryktas om att det egentligen är färre rum, är det ändå väldigt stort… Cirka 120 000 människor besöker platsen. Varje dag! Det gäller att hålla reda på gruppen. Utan guiden vore det vilse. Här bodde kejsaren, med fruar, eunucker och konkubiner. Inga träd planterades där av rädsla för att någon fiende skulle gömma sig i dem. Och stenbeläggningen på marken lades i ett djupt lager, för att förhindra att någon grävde sig in.

 

Kanske också av intresse för dig

Inga kommentarer

Lämna ett svar